Tárkonyos csirke raguleves
A tárkonyt széles körben használják főzéshez, de a gyógyászatban is alkalmazzák. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat. A tárkony helyettesítheti a sót azon emberek számára, akiknek magas a vérnyomásuk.
Hozzávalók:
0,5 kilogramm friss csirkemell filé
0,5 kilogramm sárgarépa
0,5 kilogramm petrezselyemgyökér
1 nagy fej vöröshagyma
1 darab citrom
1 doboz konzerv gomba
1 nagy doboz (330 gramm) tejföl
1 evőkanál tárkony
1 teáskanál só
1 teáskanál ételízesítő
¼ mokkáskanál őrölt feketebors
1 evőkanál étolaj
1,5 liter víz
Eszközök, amire szükséged lesz az előkészületekhez és a főzéshez:
Vágódeszka
Éles kés
Fakanál
Fazék fedővel
Tál
Merőkanál
Villa
Zöldséghámozó
Elkészítés:
- Először vegyél elő egy tálat, töltsd félig vizet.
- Pucold meg a hámozóval a sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Tedd a félig vízzel töltött tálba.
- Tisztítsd meg a hagymát. Tedd a vízzel töltött tálba.
- A vágódeszkán a késsel vágd a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára, majd tedd egy üres tálba.
- A vágódeszkán kicsi kockákra vágd a csirkemellet a késsel, majd tedd egy tálba.
- A fazékba tedd bele az étolajat.
- A vágódeszkán vágd kockára a vöröshagymát.
- Ha összevágtad a hagymát teheted a fazékba az étolajra.
- Tedd bele a kockára vágott csirkemellet, kavard míg ki nem fehéredik.
- Borítsd a fazékba a felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret is.
- Bontsd ki a konzerv gombát és a levével együtt öntsd a fazékba, ettől csak még finomabb lesz a leves.
- Ha főzőlapon fogsz főzni, azt kapcsold a legmagasabb fokozatra, ha gáztűzhelyen akkor tekerd a legnagyobb fokozatra.
- Tedd a fazekat a főzőlapra vagy ha tűzhelyed van akkor a tűzhelyre.
- Tedd a fazékba a fűszereket, az ételízesítőt, sót, borsot, tárkonyt.
- A fakanál segítségével kavargasd 10 percig.
- Ha eltelt 10 perc önts rá a 1,5 liter vizet.
- Fedd be a fazekat fedővel. Lassú tűzön vagyis közepes lángon, a főzőlapon pedig közepes fokozaton (5-ösön) főzd 40 percig, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
- A tejfölt villa segítségével keverd simára.
- Egy tálba szedjél a leves levéből egy merőkanálnyit egy tálba. Vigyázz a tál meleg lesz. A tálba tedd a kikavart tejfölt. Kavard össze a kiszedett lével.
- Öntsd bele a fazékba. Kevés ideig, 2 percig főzzük. 2 perc elteltével készen is van a levesünk.
- Vágd félve a citromot. A citrom levével ízesítsd. Ettől kellemesen savanykás lesz a leves.